U bent hier

Brede oproep tot meer samenwerking in zorgbouw

Prominenten uit de zorg en de bouw roepen op tot meer samenwerking in de zorgbouw. In een video-interview voor Bouwend Nederland Podium stelt Menzis-voorzitter Roger van Boxtel dat zorgverzekeraars en bouwers tot voor kort langs elkaar heen hebben gewerkt. “Ik vind het heel interessant om meer met bouwondernemers in gesprek te gaan. We moeten elkaars agenda kennen om geen euro’s te laten verdampen. Menzis is bereid om op die manier te investeren in zorgvastgoed en verkent de mogelijkheden daartoe.”

Zorginstellingen worden zelf verantwoordelijk voor het risico voor leegstand van hun vastgoed. Volgens Jeroen Kingma van BAM Vitaal ZorgVast liggen daar kansen voor de bouw: “Bouwers kunnen daar oplossingen voor bieden door zorgvastgoed flexibel te maken, waardoor het leegstandsrisico kleiner wordt. Ook kunnen we helpen met financiering van zorgbouw.”

Kingma pleit ook voor langere betrokkenheid van bouwers bij projecten: “We zijn als bouw te veel gewend om iets te maken, de opdrachtgever te feliciteren met het nieuwe gebouw, en dan naar huis te gaan. De bouw en zorgaanbieders moeten veel meer gaan denken in huisvestingsoplossingen, waarbij onderhoud, energie en schoonmaak allemaal taak worden van de bouwer.”

Door de scheiding van wonen en zorg moeten patiënten zelf gaan betalen voor de woonlasten in hun zorginstelling. Florence-CEO Jhim van Geest stelt dan ook dat de rekening voor het zorgvastgoed uiteindelijk door de patiënt opgepakt zal worden. “We zien nu al bij Florence dat we in de rijkere delen van een stad prima financiering kunnen krijgen voor zorgbouw, maar dat het in de sociaal wat armere buurten steeds lastiger wordt.” Menzis-CEO Roger van Boxtel stelt dat het “onvermijdelijk is dat de woonlasten voor mensen in zorgwoningen zullen stijgen.”

Volgens EIB-directeur Taco van Hoek zal de vraag naar zorgvastgoed stevig stijgen in de komende jaren: “De verwachting is dat deze zal groeien van 55 miljoen vierkante meter nu naar 80 miljoen vierkante meter in 2030. Het zorgvastgoed zal de grote groeisector binnen de bouw zijn. Belangrijke seinen staan op groen.”

Video Bouwend Nederland Podium Scheiden wonen en zorg